8 نکته برای انتخاب یک DAW مناسب

4
(9)

 

1- DAW بد وجود ندارد.

 

یک روزهایی برخی از DAWها یکسری کارها را بهتر از رقبای خود انجام می دادند. برای مثال Cubase (کیوبیس) در زمینه MIDI سر بود، Logic (لاجیک) بهترین سازها را داشت و Pro-Tools (پروتولز)  سلطان ضبط صدا و کنترل روی ترک های Audio بود. در حالی که این ویژگی ها هنوز تا حدی وجود دارد و در موردشان صدق می کند؛ ولی تفاوت چشمگیر میان DAWها بسیار کاهش یافته است. توجه داشته باشید وقتی از مردم می خواهید تا در این زمینه به شما توصیه ای داشته باشند، آنها معمولاً تجربه ی آن چیزی که در ابتدا داشته و یاد گرفته اند را توصیه خواهند نمود. شاید عده زیادی را پیدا کنید که می گویند Pro-Tools بهترین برنامه بوده و هست به شرط آن که تجهیزات سخت افزاری اش را هم داشته باشید. یا اگر در ایران باشید خواهید شنید که خیلی ها می گویند روی دست Cuabse برنامه ای نیست. شاید شما طرفدار نرم افزار دیگری باشید و با تمام وجود هم آن را دوست داشته باشید؛ ولی عده ای می آیند و توی سَرِ آن برنامه می زنند تنها به این دلیل که آن را تجربه نکرده اند.

 

2- پلتفرم ها دیگر مثل گذشته آنقدر هم محدود نیستند.

 

هنوز هم مواردی پیدا خواهید کرد که پلتفرم یا سیستم عاملی که دارید استفاده می کنید شما را در انتخاب DAW محدود کند. برای مثال Logic تحت مک (Mac) اجرا می شود و Sonar فقط در ویندوز بالا می آید. اما قریب به اتفاق DAWها با هر دو سیستم عامل قابل استفاده هستند و نسخه های مربوطه را ارائه داده اند. کاربران مک می توانند با امکان Bootcamp روی سیستم خود ویندوز را هم به راحتی داشته باشند و اپلیکشین های مربوط به ویندوز را بر روی آن اجرا نمایند. ویندوز 10 هم خیلی بهتر و پایدارتر نسبت به ویندوز xp عمل می کند. با همه این اوصاف معمولاً افراد به یکی از این سیستم عامل ها گرایش بیشتری خواهند داشت.

 

3- کمپانی اپل Logic Pro را کمک مالی می کند.

 

شاید باورتان نشود ولی Logic در گذشته خیلی گران بوده است. هزاران دلار می بایست پرداخت کنید تا تمامی سازها و امکاناتش باز بشود. در همین حین کمپانی اپلLogic  را می خرد و نسخه ویندوزی آن را نابود می کند و شروع به ارزان نمودن هرچه بیشتر این نرم افزار می نماید. همه پلاگین ها را بسته بندی می کند و تمامی نسخه های اولیه و قبلی را به نوعی نابود می کند. Logic Pro X در حال حاضر با قیمت 200 دلار ارائه می شود، مبلغی حتی کمتر از یک سینتی سایزر نرم افزاری. این سیاستی است که منجر به فروش هرچه بیشتر سیستم های اپل شده است.

 

4- فکر کنید که چه می خواهید انجام بدهید

 

امروزه DAWهای حرفه ای همه امکانات اولیه یک پروداشکن را به خوبی پوشش می دهند: سازها، افکت، Audio Tracking، تنظیمات Pitch، پردازشگرهای MIDI و غیره. اما اینجاست که هدف طراحی و ساخته شدن هر یک از DAWها، آنها را برای انتخاب متمایز می کند و آن معطوف به اهداف شما خواهد بود. این موضوع یکی از مباحث داغ میان همه ی کاربرها است. کافیست به تالارهای گفتمان و فوروم های سایت ها یک سری بزنید تا از ماجراها آگاه شوید. برای مثال نرم افزارهایی مثل Ableton Live، Bitwig و FL-Studio حول فضاهای الکترونیک (EDM) بیشتر قرار می گیرند. هرچند که خود من به شخصه با Ableton Live توی سبک های غیر از الکترونیک نیز پروژه ساخته ام و مشکلی نداشته ام.

Pro-Tools به نظر می آید که مورد علاقه آن دسته از افرادی است که بیشتر متمرکز رو ترک های زنده Audio، ضبط، ویرایش، میکس و مسترینگ هستند. Ableton Live هم برای اجرای زنده به عنوان دی جی  یا عضو یک بند موسیقی یا برای Loop سازی و درست کردن Groove ها قدرمتندتر است. هر چند تمامی DAWها اکثر امکانات حرفه ای را به همراه دارند ولی هر یک در زمینه های خاص بهتر و راحت تر عملی می کنند.

 

5- بودجه شما چقدر است؟

 

معمولاً شرکت های سازنده DAWها چندین نسخه را برای کاربرهای خود معرفی می کند تا آنها بر اساس بودجه و اهداف کاری برنامه مد نظرشان را انتخاب کنند. (البته این موضوغ دغدغه کاربرهای داخل کشور نیست مگر آن دسته از افرادی که ترجیح بدهند نرم افزارهای اوریجینال تهیه کنند).

نسخه هایی که امکانات پیشرفته شان محدود شده است و مناسب تازه کارها و دانشجویان می باشد. معمولاً این نسخه ها ارزان و مقرون به صرفه هستند ولی باید محدودیت های آن ها را هم پذیرا باشیم. گاهی تفاوت قیمت در بسته های تکمیلی همراه با DAW تعریف می شود. می شود نسخه ساده را تهیه کرد و بعد با ارتقاء سطح دانش و تجربه، و شناخت دقیق تر اهداف پروداکشن به بالابردن امکانات برنامه بپردازیم.

 

 

6- آیا قادر خواهید بود پروژه ها را بین DAWها جابجا کنیم؟

 

اگر تمام مراحل پروداکشن شما در استودیوی شخصی خودتان اتفاق می افتد قطعاً مشکل و چالشی در پیش رو نخواهید داشت. مشکل آنجایی آغاز می شود که مثلاً قرار است در جایی دیگر آن را میکس کنید. در این حالت باید از پروژه یک خروجی خاص گرفت. (لایه ها و ترک های بصورت مجزا) اصطلاحاً به آن Batch Export – Export Multi-track – Individual Track Export نیز گفته می شود.

اگر بخشی از پروژه در استودیوی دیگری کار می شود بهتر است هر دو با DAW یکسانی کار را انجام بدهند؛ و حتی از نظر نسخه (Version) هم هماهنگ باشند.  شما می توانید محتویان پروژه مورد نظرتان را در یک هارد اکسترنال به همراه داشته باشید. ضمناً اینجا مسئله فقط به خود DAW ختم نمی شود بلکه پلاگین ها و سازهایی که بصورت جانبی به برنامه تان افزوده اید هم داستان های خودش را خواهد داشت.

راهکارهای مناسب و کاربردی مثل Freeze نمودن ترک های خیلی مفید خواهد بود.

برخی از DAWها فرمت هایی مثل OMF و AAF را برای ارتباط کار بین دیگر برنامه ها ارائه می دهند که گاهی ممکن است کار راه انداز باشد.

 

7- آیا این احساس درست است؟

افراد زیادی را دیده ام که DAW خود را بهترین می شمارند حتی یک جور تعصب شاید نسبت به آن در ایشان ببینید. با همه ی این اوصاف شما نمی توانید با آن برنامه ارتباطی برقرار کنید. چرا؟ بخاطر اینکه این موضوع از منظر آن ها مطرح شده و درست انگاشته شده است. دید، تفکر، هدف و حتی سلیقه افراد با هم فرق می کند. هیچ نوع نگرانی به خود راه ندهید. اصلاً مهم نیست یک برنامه ظاهر زیباتری دارد یا زشت تر. چیزی که مهم است این است که شما با کدام برنامه می توانید ساعت ها آهنگ بسازید و کار کنید و در عین حال لذت ببرید. مسیر برای فراگیری برنامه ها باز است. توی برنامه کاری خود می توانید برای یادگیری DAW جدید هم زمانی تعریف کنید. من شخصاً اول کارم را با FL Studio شروع کردم بعد از دو سال شرایطی پیش آمد تا Reason و پس از آن Ableton Live را تجربه کردم. حتی از آن ها بصورت Re-Wire هم استفاده می کردم (استفاده هم زمان یک پروژه از دو DAW). ولی با Ableton Live ارتباط بیشتری برقرار کردم و از آن پس روی Ableton متمرکز پیش رفتم. بنابر شرایط استودیوهای کشور که اکثراً حول محور Cubase فعالیت می کنند، Cubase را هم آموختم و مدرکم را از نمایندگی رسمی کمپانی Steinberg دریافت کردم. با وجود این شناخت ها همیشه برای پروژه ها و کارهای شخصی ام با Ableton Live راحت تر بوده ام و این سلیقه و استایل شخصی است نه چیز دیگر.

 

8- سخن پایانی

در پایان باید خاطر نشان کنم DAWها و تجهیزات صرفاً وسیله هایی هستند تا آنچه شما در ذهن دارید را بوسیله آن پیاده سازی نمایید. اگر در خصوص انتخاب DAW مردد هستید. سعی کنید اول هدفتان را مشخص کنید و سپس با کمک ویدیوهای آموزشی، مشاوره گرفتن و حتی تست نسخه های آزمایشی (Trial versions) با ساختار کلی و ظاهرشان آشنا بشوید. پس از انتخاب مورد ایده آل متمرکز آن را فرا بگیرید و کارتان را پیش ببرید.

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد آرا: 9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *